Viktnedgång för att må bra

Clean eating och raw food. Dessa är två metoder som kan ge väldigt positiva effekter när du vill gå ned i vikt och som dessutom innehåller många nyttigheter vilka får dig att må bra.

Har du fattat beslutet att gå ned i vikt är en diet ett bra verktyg som kan hjälpa dig. Det som kan oroa många är tanken på att få vitamin- eller mineralbrist. Ofta när du startar någon typ av diet går det ut på att utesluta en viss typ av mat och på så sätt riskerar du även att utesluta en viss typ av vitamin eller mineral. Genom att ta extra tillskott av vitaminer och mineraler slipper du lida av någon brist. Det finns även dieter i tablettform som ökar ämnesomsättningen och som hjälper viktnedgången på traven. Dessa är inga mirakelkurer men bidrar till att öka förbränningen och minska aptiten. Dessa är alltså utmärkta komplement till både clean food och raw food.

Clean eating handlar om maten du äter. Vilken typ av mat, hur den tillagas och hur den serveras. I de flesta fallen handlar det om precis som namnet antyder att maten ska vara ”clean”. Det vill säga att den inte ska innehålla några konstiga ämnen och ska ätas i dess mest naturliga form. Gärna utan någon uppvärmning. Äter du clean food bör du dricka mycket vatten för att din kropp ska få den vätska den behöver.

Raw food översätts till svenska som rå mat, vilket är precis vad det är. Det handlar om att äta mat som inte har tillagats eller behandlats och framförallt handlar det om att äta så mycket vegetabilisk kost som möjligt. Du ska anpassa din kost efter ett par produkter, till exempel frukter, bär, grönsaker och nötter. Det finns olika varianter av raw food och vissa tillåter en viss upphettning av mat men ingen mat ska värmas över 47 grader. Det betyder att du inte kan äta kött som behöver tillagas till över 47 grader, som till exempel gris eller kyckling. Men det naturliga utbudet av mat räcker gott och väl. Nötter, bönor och groddar ger dig det proteinet som du behöver från kött. Det går fortfarande bra att äta rå fisk, rått kött och annan typ av kost från djur som inte kräver upphettning.